Nové technologie pro elektromobily a fotovoltaiku

17. 07. 2016 11:56:49
Dnes vyšel na idnes článek – Solární trh se zvedá k novému boomu, revoluce přijde s novou baterií. No, bohužel, je tento článek pí árkem několika obřích solárních firem, díky který dnes platí každý o něco vyšší cenu za elektřinu.

O nových technologiích se však nedočteme zhola nic. Dovolte mi tedy proto, abych to za redaktory idnesu trochu napravil :-)

Elektromobily

Věřím, že před sebou mají skvělou budoucnost. Jejich doposud největší vadou na kráse je doba dobíjení. Na rozdíl od aut se spalovacím motorem si nedovedeme představit, že bychom někde čtyři hodiny tankovali elektřinu. Nebo – v horším případě – šli s kanystrem pro elektřinu k čerpací stanici, protože nám došla „šťáva.“

Asi nejdále z hlediska hotového produktu došla Tesla se svými Li ion bateriemi. Její auto lze na specializované dobíjecí stanici plně nabít během 50 minut. I to je však příliš dlouhá doba. A stále nemá vyřešen ten příslovečný kanystr.
Mnozí výrobci či vizionářové se snaží tento problém obejít. Třeba tím, že byste místo tankování baterie přímo měnili. Ale ruku na srdce – vlastní je vlastní...

Nastal čas představit Vám LTO baterie (nikoli lehké topné oleje, ale lithium titanát oxid). LTO baterie mají doposud nejlepší parametry. Zcela vybitou LTO baterii (pokud je správně postavena) lze nabít na plnou kapacitu za méně než 10 minut! A to už se tankování benzínu nebo nafty docela podobá, ne?

Co se týká životnosti LTO baterií, pak patří mezi nejdelší mezi chemickými bateriemi. Činí až 50 tis. cyklů při 90% DOD (čerpání 90% kapacity). Při jednom cyklu za den je to 137 let. S přihlédnutím k přirozené degradaci materiálů však raději uvažujme z hlediska času polovinu, tedy 60 let.

Zatím jsem se však nedostal k onomu kanystru. Ještě vydržte, určitě na něj přijde řada.

Rozhodující je u elektromobilů také dojezd. Ten není přímo závislý jen na kapacitě baterie, výkonu motoru a hmotnosti, ale předně na doplňkových technologiích. Například rekuperaci, tedy přeměně kinetické energie na elektrickou. V tomto výrazně pomohou (a již pomáhají) ultrakapacitory.

Ultrakapacitory, na rozdíl od chemických baterií, uchovávají přímo elektrický náboj. Zjednodušeně lze říct, že jde o nádobu, do které lze elektrickou energii lít a vylévat jako vodu z lahve. Ultrakapacitory tak jsou schopny jímat velké množství energie naráz, bez ztrát z přeměny (u baterií např. elektrické energie na chemickou a obráceně) a učinit rekuperaci podstatně efektivnější, než rekuperací přímo do baterie. Jejich životnost dosahuje až 50 milionů! nabíjecích cyklů a ty nejmodernější jsou velmi ekologické – neobsahují na rozdíl od baterií žádné těžké kovy nebo toxické látky (jsou na grafenové bázi).

No a ultrakapacitory se díky svým vlastnostem mohou využívat také jako přenosné zdroje, tedy pro elektromobily právě jako kanystr.

Ze stávajících technologií mohou dojezd také prodloužit (byť maximálně o 40km za den) fotovoltaické články na střeše karoserie.

Poslední zajímavostí ze světa elektromobilů pak jsou nyní vyvíjené (českou firmou) piezoelektrické pneumatiky. U nich předpokládáme, že prodlouží dojez elektromobilu na takovou míru, že budeme moc automobily téměř nazývat perpetuum elektromobile :-) - samozřejmě s trochou nadsázky.

Fotovoltaika

Možná mnohé již napadne, že pro fotovoltaiku se skvěle hodí výše zmíněné LTO baterie, zejména s ohledem na jejich životnost a pořizovací cenu. Ta je jen o málo vyšší, než cena současných špičkových Li ion baterií, zatímco životnost mají až desetinásobnou. Jeden nabíjecí cyklus tak nákladově vyjde suverénně nejlépe a dobře postavená FV elektrárna tak vyprodukuje 1kWh za méně, než 0,81 Kč (vypočteno podílem pořizovací ceny elektrárny vůči její produktivitě). A to už přeci je revoluce :-)

Autor: Michal Seidl | neděle 17.7.2016 11:56 | karma článku: 24.07 | přečteno: 1303x

Další články blogera

Michal Seidl

Trifid 1 - první zaznamenaný opakovaný pokus o sebevraždu v rostlinné říši?

Trifid 1 - první zaznamenaný opakovaný pokus o sebevraždu v rostlinné říši nebo jen fatální omyl v úsudku prostředí málo znalé pelargonie? Aneb z deníku šíleného vědátora.

11.1.2023 v 17:33 | Karma článku: 13.83 | Přečteno: 246 | Diskuse

Michal Seidl

První projev nově jmenovaného předsedy vlády ČR (jaký asi nikdy nezazní):

Vážení občané, lidé této země, poslední dva roky změnily svět i nás samé k nepoznání. A bohužel, většinou ne k lepšímu.

20.11.2021 v 11:53 | Karma článku: 25.62 | Přečteno: 875 | Diskuse

Další články z rubriky Ekonomika

Ladislav Jílek

Něco k huti Liberty

My starší ji známe pod jménem Nová huť Klementa Gottwalda. Ti ještě starší ji znali pod jménem Jižní závod, který jí dali Němci, kteří ji začali stavět během 2SV.

25.3.2024 v 16:35 | Karma článku: 22.66 | Přečteno: 597 | Diskuse

Milan Smutný

Nesnesitelně drahá láce solárních a větrných zdrojů

Daňoví poplatníci v Německu se vztekají: v rozporu s vládní ideologií zjišťují, že zelená tranzice levnými zdroji ze slunce a větru se nejen nekoná, ale devastuje ekonomiku, soukromé i veřejné rozpočty a vede k politickému chaosu.

25.3.2024 v 11:31 | Karma článku: 35.74 | Přečteno: 904 | Diskuse

Markéta Šichtařová

Co se to děje s úroky?!

Už tento týden bude znovu Česká národní banka rozhodovat o nastavení jejích úrokových sazeb. A ekonomové ve svých reportech skoro o ničem jiném nemluví.

20.3.2024 v 8:00 | Karma článku: 34.95 | Přečteno: 1574 | Diskuse

Karel Trčálek

Čelíme statistickému zkreslení paní Šichtařové!!!

Počet lidí, kteří jsou přesvědčení, že je paní Šichtařová ekonomka, v roce 2023 stoupl o 173 000 na 4,224 milionu lidí. Vyplývá to ze statistik paní Šichtařové...

18.3.2024 v 8:43 | Karma článku: 19.36 | Přečteno: 496 | Diskuse

David Kunc

Ekonomické události 11. týdne

Americká inflace se delší dobu pohybuje nad 3 %. Aby inflace zpomalila, bude muset zpomalit i americká ekonomika - což, se možná již pomalu začíná dít. Dokud v USA nenastanou podobné symptomy jako v EU, bude inflace patrně vyšší

18.3.2024 v 6:56 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 69 | Diskuse
Počet článků 35 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 1154

Jsem otcem 3 dětí a mým životním cílem je prožít plný život. Zanechat za sebou svět lepší, než do jakého jsem se narodil. Pro ty, kteří přišli po mně.

Pracuji ve výzkumu lidského mozku a jeho propojení s počítačem. Mám rád exaktní vědy, jako fyziku a matematiku. Cizí mi však nejsou ani vědy behaviorální, ostatně, také velmi souvisí s mou prací.

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...

Stále víc hráčů dobrovolně opouští Survivor. Je znamením doby zhýčkanost?

Letošní ročník reality show Survivor je zatím nejkritizovanějším v celé historii soutěže. Může za to fakt, že už...